EkoKon 2020

Udruženje Ekogeneza u partnerstvu sa udruženjem Dete – zaštitnik planete realizovalo je ove godine prvi put projekat pod imenom EkoKon – Sva lica klimatskih promena, a sve uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine. U okviru projekta raspisana su četiri konkursa i održana je multidisciplinarna konferencija.

EkoKon konkursi

Konkursi su uspešno sprovedeni u periodu od 1. septembra do 15. oktobra 2020. godine i 10. novembra dobili smo rezultate.

Akademski konkurs, odnosno konkurs za stručne radove studenata imao je 6 prijavljenih radova, iz pet različitih visokoškolskih ustanova. Dobili smo interesantne radove sa Šumarskog, Geografskog, Pravnog, Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda i Akademije strukovnih studija iz Šapca. Tri prvoplasirana rada su nagrađena.

Na literarni konkurs prijavilo se 13 beogradskih srednjoškolaca iz 2 gimnazije, turističko-ugostiteljske, medicinske i Srednje škole za informacione tehnologije, koji su nam kroz eseje predstavili kako oni vide klimatske promene. I u ovom konkursu, nagrađena su tri prvoplasirana rada.

Bujica na Goliji, Filip Filipović, OŠ “Kosta Abrašević” iz Beograda
Nebo, Jelena Marković, Prva Beogradska gimnazija
Eko, Goran Bendelja

Na foto-konkurs stigla je 51 fotografija u tri konkursom propisane kategorije. Prva tri mesta u svakoj kategoriji su nagrađena.

Na likovni konkurs stiglo je 340 radova u četiri konkursom propisane kategorije. Ovom konkursu najviše su se obradovali osnovci, čiji radovi čine 2/3 ukupno pristiglih, pa smo za tu kategoriju dodelili čak 4 nagrade. Oni su veoma jasno poručili da žele lepšu i čistiju budućnost i da su veoma upućeni u sve probleme koji postoje u životnoj sredini. Osim 4 nagrade za osnovce, imamo po tri za predškolce i srednjoškolce i dve za odrasle. Specijalnu nagradu dodelili smo grupi korisnika Centra za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom „Svilajnac“ iz Svilajnca za rad pod nazivom „Sunce sija u više boja, pogodite kojoj služi koja“.

Za pobednike konkursa, zahvaljujuči građanima koji su donacijama podržali rad udruženja, obezbeđene su vredne nagrade, koje su im zajedno sa sertifikatima o učešću dostavljene poštom jer zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće svečano uručivanje na samoj konferenciji, kako je prvobitno planirano. Svi radovi pristigli na konkurse objavljeni su u elektronskom Zborniku sažetaka (za akademske radove) i u elektronskom Zborniku umetničkih radova (za literarne, likovne i foto-radove) koji se mogu pronaći i preuzeti na sajtu EkoKon.

EkoKon konferencija

Konferencija EkoKon – Sva lica klimatskih promena održana je 25. novembar 2020. godine od 10h u prostorijama Press centra Udruženja novinara Srbije, bez prisustva publike i uz poštovanje svih važećih mera zaštite od COVID 19. Bio je obezbeđen direktan prenos putem Zoom platforme, Fejsbuk stranice udruženja Ekogeneza i YouTube kanala Press centra UNS-a.

Konferenciju je svečano otvorio Sreten Filipović iz udruženja Ekogeneza, nakon čega je profesor Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu održao uvodno predavanje o klimatskim promenama, razjašnjavajući obim i značaj teme publici koja je pratila događaj.

Na prvoj panel diskusiji pod nazivom „Tri lica klimatskih promena“ o klimatskim promenama iz različitih stručnih uglova govorili su: profesor dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Darko Stojilović, master psiholog. Panel je moderirala Bojana Živković, master analitičar zaštite životne sredine iz udruženja Dete – zaštitnik planete.

Profesor dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu govorio je o emisijama ugljen-dioksida, osvrnuvši se na uticaj različitih sektora srpske privrede na emisije, nakon čega je bilo reči i o energetskoj efikasnosti kao sredstvu u borbi protiv klimatskih promena.

Tomica Mišljenović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu podelio je sa publikom priču o značaju planiranja sadnje biljaka u gradovima, kao i o adaptacijama gradova na klimatske promene u širem smislu.

Darko Stojilović, psiholog, objasnio je u čemu je problem sa percepcijom klimatskih promena u društvu i načinu na koji se komunicira, govoreći i o eko-anksioznosti kao posledici saznanja da se život na planeti drastično menja.

Na drugoj panel diskusiji „Učešće civilnog društva u prilagođavanju na klimatske promene“ govorili su predstavnici organizacija civilnog društva: Duška Dimović (WWF), Nemanja Milović (Klima 101) i Tijana Ležaić (CRNOG), a panel je moderirala Dragoslava Stamenović, master ekolog iz udruženja Ekogeneza.

Tijana Ležaić iz Centra za razvoj neformalnog obrazovanja građana govorila je o prirodi projekata organizacija civilnog društva kada je u pitanju problem promena klime, ali i o načinima na koje građani mogu učestvovati u razgovoru i akcijama koje za cilj imaju adaptaciju na posledice klimatskih promena.

Nemanja Milović, osnivač portala Klima101 pričao je o tome koliko je zahtevno doći do realnih podataka kada se govori o klimatskim promenama, ali i o tome koliko se tokom prethodnih godina promenila svest o ovoj temi edukacijom kroz medije, među kojima je i portal Klima101.

Duška Dimović je govorila ispred Svetske organizacije za prirodu (WWF) o doprinosu organizacija civilnog društva kada je u pitanju edukacija o klimatskim promenama i volji stanovništva da se u te projekte uključi i na taj način doprinese široj informisanosti o temi koja iz dana u dan postaje sve relevantnija.

Pored predavanja i diskusija, EkoKon konferencija je bila i prilika da se proglase pobednici četiri EkoKon konkursa, ali i da se autorima stručnih studentskih radova omogući da svoje znanje o klimatskim promenama podele sa publikom. Svoje radove su na EkoKon-u predstavile Milijana Marić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Dragana Nikolić sa Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

O konferenciji EkoKon možete ćitati i u medijima:

  1. Dnevni list Danas: https://bit.ly/3oZuane
  2. Balkan Green Energy News: https://bit.ly/35TwLrp
  3. EkoBlog: http://ekoblog.info/eko-kon/

Autori teksta: Tea Danilović i Bojana Živković