Lepe vesti na Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje obeležavamo lepim vestima!

Saradnja našeg udruženja sa udruženjem Ekogeneza i portalom EkoBlog dobila je još jedan, novi, oblik. Članica tima Ekogeneza, Marina Karasek, naša je nova saradnica na kreiranju materijala za rad sa decom.

Marini želimo dobrodošlicu, a vama predstavljamo materijale koje je Marina napravila specijalno za Dan planete Zemlje.

Uživajte u svemu što nam Zemlja pruža, ali na način koji ne ugrožava ni nju ni njene stanovnike.
 
Srećan Dan planete Zemlje!

Tražilica

Odštampati i pripremiti bojice i računaljku. Izbrojati koliko se pojedinačnih simbola nalazi na tražilici i upisati broj na praznu liniju.

Praktičan savet: Radi lakšeg računanja može se koristiti računaljka ili zapisivati na papir sa strane u vidu recki.

Igra memorije

Odštampati, iseći, okrenuti, poređati izmešati i potraga za parovima može da počne!

Zeleni savet: Simbole možete i precrtati na papir – običan ili recikliran. Ukoliko imate višak papira za bacanje možete prvo da reciklirate zalihe, a zatim da se bacite na kreiranje igre memorije.

Misija za prste

Odštampati i pripremiti zelenu i plavu temperu. Prste zamažite temperama, a zatim ostavljajte otiske pravilno bojeći Zemlju – kopno se boji zeleno, a voda plavo.

Zeleni savet: Planetu može nacrtati crnim markerom na većem hameru koji se kasnije neće baciti već će ostati unutar učionice kao podsetnik na timski rad učenika i zajedničku brigu o planeti Zemlji.

Limenka ne sme da se izgubi! 

Odštampati lavirint i povezati put od limenke do kante.

Zeleni savet: Ukoliko ste podeljeni u timove, neka svaki tim osmisli lavirint između smeća i kante i nacrta ga na papir za suprotan tim.

Slagalica

Odštampati, iseći prema linijama i zalepiti na deset drvenih štapića (poput onih koje koristi lekar kada pregleda grlo). Pomoć pri slaganju štapića u pravilan redosled je sam početak odnosno prvi štapić označen brojem 1.

Narukvica/kruna i Zemlja na štapiću

Odštampati, ukrasiti, iseći, zalepiti i pokazati prijateljima simbol planete Zemlje. Šabloni su crno-beli kako biste mogli da ih ukrasite onako kako želite. Drugari mogu jedni drugima da pomognu pri lepljenju narukvica. Predviđeno je da Zemlja koja nije u sklopu narukvice bude zalepljena na drveni štapić (grančica, štapić od sladoleda). Ovom šablonu je moguće iseći oči, te može poslužiti kao maska kroz koju možete da gledate.

Spektar planete

Odštampati ili precrtati spektar. U svako polje nacrtati simbol iz prirode karakteristične boje. Npr. u žuto polje suncokret u zeleno menta, u ljubičasto borovnica, u crveno mak…

Misteriozni mozaik

Odštampati, iseći delove i slagati u smislenu ilustraciju. Složeni delovi se mogu zalepiti ili na talon ili u svesku i pored se može napisati šta je važno naučeno na osnovu svih aktivnosti koje su organizovane tokom obeležavanja dana planete Zemlje.

Svoje radove i aktivnosti sa učenicima možete fotografisati i poslati na mejl detezastitnikplanete@gmail.com ako želite da ih objavimo u našem Facebook albumu “Vaši radovi”.