Pangolini – koliko znamo o njima?

Danas se širom sveta obeležava Dan pangolina. To su životinje koje na našim prostorima nisu preterano poznate, ali u poslednje vreme čujemo da se pominju kao jedna od vrsta za koju se sumnja da je bila put prenošenja virusa Korona na ljude. 

Pangolini su jedinstvena bića. Postoji ukupno 8 vrsta pangolina (četiri afričke i četiri azijske) i one zajedno čine poseban red – ljuskavce. Podsećaju delom na oklopnike, a delom na mravojede, a zapravo, oni su jedini sisari koji imaju ljusku.

Telo im je pokriveno tvrdim, pločastim ljuskama koje su sačinjene od čvrsto srasle dlake poređane kao crep.  Hrane se gotovo isključivo mravima i termitima i uglavnom su aktivni noću, dok dane provode spavajući u jazbini.

Njihovo ime izvedeno je od malajske reči „pengguling“, što označava „nešto što se valja“. 

Sve populacije pangolina opadaju, zbog ilegalne trgovine mesom koje se smatra delikatesom u Kini i Vijetnamu i ljuskicama koje se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, uprkos tome što nema dokaza o bilo kakvim lekovitim svojstvima. Iz tog razloga su dobili i svoj dan u ekološkom kalendaru, kako bismo širom sveta podigli svest o još jednoj veoma značajnoj vrsti u ekosistemu koja se zbog našeg nemara, neznanja i pohlepe suočava sa veoma izraženim opadanjem brojnosti, što (bez zaštite) neminovno vodi u istrebljenje.

Izvor: pangolins.org