Eko(P)ogled u budućnost

U petak, 3. septembra 2021. godine, zvanično je otvorena izložba „Klimatske promene u boji”  u Centru za kulturu „Vlada Divljan” u Beogradu. Događaj organizuje udruženje Ekogeneza u saradnji sa udruženjem Dete – zaštitnik planete u okviru projekta Eko(P)ogled, a prikazani radovi delo su učesnika likovnog konkursa prošlogodišnje EkoKon konferencije posvećene klimatskim promenama.

Otvaranju su prisustvovali autori radova, predstavnici civilnog sektora, kao i stručna javnost. Prisutni su dobili priliku i da razgovaraju sa medijima i skrenu pažnju na značaj borbe protiv promena klime.

Katarina Bainović, PU „Poletarac”, Žagubica – Osanica

Vladimir Đurđević, profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, izjavio je za RTS da su klimatske promene problem koji i treba da brine mlade, upravo zbog toga što će se posledice klimatskih promena najviše osetiti na njihovoj koži. Na njima je, prema njegovim rečima, znatno veći teret jer će kao odrasli morati da se nose sa ekstremnijim i ozbiljnijim posledicama u odnosu na prethodne generacije.

Profesor Vladimir Đurđević

Multimedijalna sala Centra, kao i foaje ispred scene „Stamenković” (Potkovica), dom su tokom naredne nedelje za preko 200 radova koje možete pogledati svakog dana (do 9. septembra) u periodu od 10 do 19 časova. Izloženi radovi nastali su radom velikog broja učesnika iz različitih uzrasnih grupa, te tako u prostorijama Centra možete pronaći radove predškolaca, osnovaca, srednjoškolaca, ali i starijih.

Pored toga, projekat Eko(P)ogled obuhvata i četiri edukativne radionice za decu uzrasta od 5 do 12 godina, kroz koje deca uče da prepoznaju šta sve utiče na klimatske promene i kako oni mogu da smanje svoj uticaj na planetu. Radionice su interaktivne i omogućavaju deci da pitaju i diskutuju, pa čak i da sami učestvuju u izradi eksperimenata.

Radionice za decu

Borba protiv klimatskih promena je borba bez prestanka i zahteva učešće svih nas, zato vas pozivamo da nam se pridružite i bacite pogled na to šta nove generacije imaju da kažu o klimatskim promenama.

Projekat Eko(P)ogled finansiran je od strane Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda.