Bukograd

U sredu, 7. septembra 2022. godine, svečano je otvorena izložba „Bukograd” u Centru za kulturu „Vlada Divljan” u Beogradu. Događaj je organizovan u okviru projekta Eko(P)ogled 02 koji realizuju udruženja Ekogeneza i Dete – zaštitnik planete u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo, a uz finansijsku podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda.

Foto: Vlade Satarić

Prikazani radovi dela su učesnika likovnog konkursa čija je tema bila posvećena buci i njenim posledicama po životnu sredinu.

Otvaranju su prisustvovali autori radova, predstavnici Sekretarijata, civilnog sektora, stručne javnosti, kao i predstavnici medija.

Foto: Vlade Satarić

Prisutni su dobili priliku da razmene mišljenja i skrenu pažnju na problem buke koja danas sve više remeti naš svakodnevni život.

Izložba je bila otvorena od 7. do 11. septembra u periodu od 10 do 19h. Posetioci su mogli uživati u preko 200 radova u okviru različitih uzrasnih grupa – predškolci, mlađi i stariji osnovci i odrasli.

Epizodu emisije “Eko budućnost”, koju je “Brainz TV” posvetila našoj izložbi, možete pogledati prateći sledeći LINK.

U okviru izložbe „Bukograd“ predstavljena je i mapa buke za područje Beograda. Mapa je napravljena u sklopu građanskog istraživanja tokom kog su građani volonteri slali podatke o merenju buke sa različitih lokacija u gradu.

Mapa buke

U okviru projekta Eko(P)ogled 02, pored izložbe održane su i četiri edukativne radionice, tokom vikenda 10. i 11. septembra. Kroz igru i oglede, deca uzrasta od 5 do 15 godina učila su da prepoznaju kako buka utiče na životnu sredinu kao i koje sve mere zaštite od buke postoje. Deca su veoma rado učestvovala u diskusiji i davala svoje predloge za rešavanje zagađenja bukom u Beogradu.