Poseta školi „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima

Povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine, posetili smo Osnovnu školu „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima. Na poziv učiteljice Zorice Dmitrašinović i njenog IV/1, otišli smo da zajedno obeležimo ovaj važan ekološki datum. Naši domaćini su se potrudili da ova poseta protekne u druženju i zabavi, ali i da ima edukativni karakter.

Obišli smo prostorije škole, malo i veliko dvorište, kao i sadnice koje su učenici viših razreda zasadili u zajedničkoj akciji sa Šumarskim fakultetom iz Beograda.

Prisustvovali smo i prezentaciji solarnog kolektora koju su upriličili nastavnik Marko Spasojević i učenici VII/2 razreda. U ovom projektu sedmaka, u okviru nastavnog predmeta Tehnika i tehnologija, četvrtaci su bili sakupljači limenki. Učenice sedmog razreda predstavile su potencijale sunčeve energije i njeno pasivno korišćenje, dok je nastavnik Marko pustio u pogon solarni kolektor koju su napravili i predstavio planove o nastavku projekta tokom sledeće školske godine, kada planiraju da dodavanjem metalne konstrukcije kolektor postane solarna sušara za lekovito bilje i voće.

Kasnije smo se uputili u učionicu, gde su nam domaćini predstavili svoju Eko-knjigu, koja je rezultat celogodišnjeg obeležavanja velikog broja datuma iz našeg Ekološkog kalendara. Uručili su nam i poklone koje su sami napravili od reciklabilnih materijala i crteže posvećene Svetskom danu zaštite životne sredine.

Tokom posete smo, osim o solarnoj energiji, razgovarali i o značaju očuvanja biodiverziteta, lancu ishrane, divljim deponijama, reciklaži i cirkularnoj ekonomiji, menjanju navika, uticaju na ljude iz našeg okruženja i sl. Zapravo, samo smo izvlačili neke zaključke vezano za ove teme kako bismo zaokružili njihov višegodišnji vredni rad u učionici i izvan nje.

Zahvaljujemo se učiteljici Zorici, odeljenju IV/1, direktorki Milijani Srdić, pedagoško-psihološkoj službi škole i svim ostalim članovima kolektiva i đacima na srdačnom prijemu.

Puni optimizma, pozdravili smo se sa našim dragim domaćinima u nadi da će se divna saradnja između našeg udruženja i škole i dalje nastaviti.