Dan jabuke

Obeležavanje Dana jabuke započeto je 21. oktobra 1990. godine. Zamisao je bila da se napravi lokalna proslava na poznatoj londonskoj pijaci Covent Garden, u svrhu širenja svesti o značaju jabuka i voćnjaka kao kultivisanih životnih zajednica. Događaj je postao toliko popularan da se danas obeležava širom sveta.

Iako je zvanični datum, koji je uspostavio osnivač događaja organizacija Common Ground, 21. oktobar, praznik jabuka se obeležava tokom čitavog meseca, uglavnom vikendima, posebno ako su veće manifestacije u pitanju. Common Ground je jabuku iskoristio kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju bi trebalo podržati.

Dan jabuka najbolje je proslaviti uz sveže sočne jabuke ubrane u lokalnom voćnjaku u kom se poštuju zakoni prirode. Druga, jednako ukusna opcija, koja zahteva i malo kulinarskog umeća, je pita od jabuka. Danas vam poklanjamo naš omiljeni recept za pitu od jabuka.

Jabuka je višegodišnja, drvenasta, listopadna biljka koja se gaji širom sveta. Visine je do 12 m, sa gustom krošnjom. Listovi su naspramno raspoređeni, ovalni sa izraženim vrhom i nazubljenom ivicom. Cvetovi su bele boje (početkom cvetanja rozikasti), sa 5 kruničnih i 5 čašičnih listića. Zri od najranijeg leta, pa sve do zime. Ima sve što je potrebno ljudskom organizmu, pa verovatno odatle i verovanje da jedna jabuka dnevno obezbeđuje dobro zdravlje.

U Srbiji je 2017. godine (po podacima Republičkog zavoda za statistiku) bilo 25.134 hektara pod jabukom, a ukupan rod sa te površine bio je 378.664 tona. Za ovu godinu je prognoza da će proizvodnja premašiti 420.000 tona jabuke.

Jabuka zauzima bitno mesto u našoj ishrani, ali i tradiciji. Brojni su običaji vezani za jabuke, počev od toga da kada mladić devojci pokloni jabuku, on joj najavljuje da će je isprositi, do toga da je jedno od najlepših tepanja “Jabuko moja!”

Za ovaj poseban dan, spremili smo za vas i specijalan materijal za rad sa decom. Tu su dva listića za mlađe drugare, u vrtiću, i jedan za školarce.