EkoKon – Sva lica klimatskih promena

Udruženje Ekogeneza, koje već znate po aktivnostima kroz portal EkoBlog i podkast EkoPod, u saradnji sa udruženjem Dete – zaštitnik planete prvi put ove godine organizuje EkoKon, multidisciplinarnu konferenciju koja mladima pruža mogućnost da sa drugima podele svoj rad, rezultate i kreativnost. Konferencija pod imenom EkoKon – Sva lica klimatskih promena koja će biti održana početkom novembra, za cilj ima da prikaže klimatske promene iz raznih uglova, kako kroz naučni rad tako i kroz umetnost.

Klimatske promene su tema koja bi trebalo da interesuje svakoga, bez obzira na delatnost kojom se bavi ili interesovanja koja neguje. U skladu sa tim, EkoKon vam pruža priliku da se uključite u proces podizanja svesti o uticaju čoveka na ubrzavanje promena klime učešćem u nekom od četiri konkursa:

Akademski konkurs, odnosno konkurs za stručne radove, namenjen je svim studentima (upisanim na fakultete i visoke škole u Republici Srbiji), kao i onima koji su diplomirali nakon 1. septembra 2019. godine. Želimo da saznamo da li i kako klimatske promene utiču na različite oblasti usavršavanja i istraživanja, ali i da li delatnosti u tim oblastima utiču na same klimatske promene. Iznenadite nas otkrivanjem neke oblasti koja ima bitan uticaj na klimatske promene ili trpi zbog efekata istih.

Literarni konkurs je namenjen beogradskim srednjoškolcima, koje ovom prilikom pozivamo da nam kroz esej predstave kako oni vide klimatske promene. Mladi su u proteklih godinu dana kroz klimatski štrajk „Petkom za budućnost” pokazali da su klimatske promene tema koja se nalazi visoko na lestvici prioriteta i da zaista možemo dosta da naučimo ako odlučimo da čujemo šta imaju da nam poruče.

Likovni i Foto-konkurs su otvoreni za sve ljubitelje slikarstva i fotografije. Pokažite nam kako klimatske promene izgledaju kada ih naslikate, ili ako je fotoaparat vaše oruđe, prikažite nam kako one izgledaju kroz vaš objektiv.

Prijava za konkurse biće otvorena od 1. do 30. septembra.

Detaljno o prijavama i propozicijama za pojedinačne konkurse možete pročitati na sajtu ekokon.ekogeneza.org ili nam pišite na info@ekogeneza.org  i  info@dzp.rs

Projekat EkoKon – Sva lica klimatskih promena sprovodi udruženje Ekogeneza u saradnji sa udruženjem Dete – zaštitnik planete uz finansijsku podršku Ministarstva zaštite životne sredine.

Autor: Dragoslava Stamenović, koordinatorka komunikacija na projektu