Kako da dete postane zaštitnik planete

Da li se slažete sa nama u stavu da obrazovanje o zaštiti životne sredine treba započeti od najranijeg uzrasta? Da li mislite da je vaspitačima i učiteljima potrebna podrška stručnjaka iz ove oblasti? Mi smo sigurni da će uz takvu podršku njihov rad biti kvalitetniji, sadržajniji i interesantniji za decu. Zbog toga smo osmislili projekat „Kako da dete postane zaštitnik planete“ čiji je cilj razvijanje kompetencija vaspitača i učitelja u oblasti zaštite životne sredine. To je projekat koji udruženje Dete – zaštitnik planete sprovodi u saradnji sa udruženjem Ekogeneza uz finansijsku podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda.

Za potrebe ovog projekta sproveli smo onlajn istraživanje „Zaštita životne sredine u obrazovanju dece uzrasta do 10 godina u Republici Srbiji“. Želeli smo da čujemo stavove vaspitača i učitelja o ovoj temi jer oni najbolje znaju kakva im je podrška potrebna, šta ih u radu sputava i kako bi situacija mogla da se popravi. Naš upitnik je popunilo 76 vaspitača iz 15 okruga i 85 učitelja iz 22 upravna okruga u Srbiji. Kompletnu analizu istraživanja možete pročitati pritiskom na dugme ispod. 

Druga faza projekta, koja će se realizovati na jesen, podrazumeva izdavanje Priručnika za rad sa decom uzrasta od 3 do 10 godina „Dete – zaštitnik planete Deo II: Voda“ i održavanje seminara za vaspitače beogradskih vrtića i učitelje beogradskih osnovnih škola. Učešće na seminarima biće besplatno uz obaveznu prijavu, a prijave će biti blagovremeno otvorene na sajtu udruženja i profilima  na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram.

U Priručniku koji pripremamo biće kompletno obrađena tema vode, od osobina vode kao supstance, preko vode u prirodi, do zagađenja i prečišćavanja vode, a sve uz konkretne ideje za rad sa decom. Biće to dugoočekivani nastavak prvog dela Priručnika „Dete – zaštitnik planete Deo I: Vazduh“ koji je izdat 2018. godine.

Po završetku celog projekta, krajem godine, na sajtu udruženja DZP Priručnik će biti dostupan za besplatno preuzimanje svim zainteresovanim licima za ličnu upotrebu u radu sa decom u oblasti zaštite životne sredine.

Plan za dalji razvoj ovog projekta je da postepeno izgradimo mrežu za saradnju, razmenu ideja i znanja, kao i predstavljanje primera dobre prakse u obrazovanju o zaštiti životne sredine u predškolskom i mlađem školskom uzrastu, uz izdavanje novih nastavaka Priručnika.  

Utiske sa seminara održanih 4. novembra 2022. godine možete videti pritiskom na dugme ispod.